Yakiniku Shichirin

 

Japans grillen 

Shichirin, dé Japanse tafelgrill

Het bijzondere aan het grillen met de Shichirin is het gezellige samenzitten rondom het vuur. Vergelijkbaar met gourmetten wordt het heerlijke eten op tafel gepresenteerd in kleine porties. Bij het gebruik van een Shichirin nemen vrienden en familie plaats rond de grill en bereidt iedereen zijn of haar eigen eten naar wens. Een Shichirin is een compacte en veelzijdige Japanse BBQ welke je op elk moment makkelijk kunt meenemen of verplaatsen. Met deze grill kunnen we genieten en creëren we gezelligheid op en rondom de eettafel.

Nu is grillen op een Shichirin / Binchotan grill niet zo maar BBQ’en. Dit is een hele andere discipline. Verfijnder, eleganter en kleiner. Hier geen halve varkens of hele kippen, maar kleine verfijnde gerechten die meer precisie nodig hebben. Het is aan te raden het houtskool Binchotan te gebruiken, wat langer brandt op een intensere temperatuur en neutraler is dan gewoon houtskool. Met deze houtskool ga je grillen met de nauwkeurigheid van een Zwitsers uurwerk!

Een stukje Japanse geschiedenis

De invloed van Japan is ook niet weg te denken uit onze naoorlogse gastronomische geschiedenis. Maar wat is het toch met Japan? Keer op keer bevestigt Japan zijn status als onuitputtelijke inspiratiebron. Japan is een hoog cultuur en al meer dan 2500 jaar een keizerrijk met een centraal bestuur en een centrale organisatie. Bovendien heeft Japan zich eeuwenlang afgesloten van de buitenwereld. Het heeft daardoor een geheel eigen wereld gecreëerd. 

Wanneer je je geen zorgen hoeft te maken of er eten genoeg is om je honger te stillen en wanneer je uit bed stapt, erop vertrouwt dat er altijd genoeg tijd is, dan kun je je wijden aan cultuur maken. Er is gelegenheid om te perfectioneren, om een shokunin te worden. En dat is nou net wat we meestal zo aan Japan bewonderen. In schril contrast met ons, vindt men in hedendaags Japan de focus en toewijding om er 20 jaar of langer voor uit te trekken om zich ergens in te specialiseren.

Overigens kennen we de Shichirin grill al uit de historie van de Japanse Edo-periode in 1603. Shichirin is een samengesteld woord dat simpelweg ‘7 wielen’ of ‘7 ringen’ betekent. Het heeft ermee te maken dat tijdens de Edo periode de rin (van het einde van het woord Shichirin) een munteenheid was. Tijdens deze periode werden deze tafelgrills erg populair en werden ze dagelijks gebruikt als keukenapparaat. Het gebruik van deze grill was in eerste instantie alleen weggelegd voor de Samoerais, mensen van adel en de rijkere burgers. Later veranderde dit en werd de Japanse tafelgrill gebruikt onder alle lagen van de samenleving. De veelzijdige Japanse barbecue werd veel gebruikt op feestelijke gelegenheden zoals volksfeesten in de buitenlucht, ook in het koude seizoen. Een klassiek Japans herfstgerecht is bijvoorbeeld Pacific Jackfish. Maar de Shichirin grill wordt tot op de dag van vandaag ook gebruikt bij thee ceremonies, welke heel populair zijn in Japan.

Vroeger werden de meeste Japanse BBQ’s uit rivierklei gemaakt. Tegenwoordig is de samenstelling iets complexer. Een Shichirin grill moet tegenwoordig meer en meer een krachtpatser zijn en wordt gemaakt van keramiek, quartz en cordieriet. Deze samenstelling wordt afgebakken op zeer hoge temperatuur en wordt dan een volledige keuken-in-één en zo goed als onverwoestbaar. De grill heeft een geglazuurde laag zodat hij makkelijk is in onderhoud. Door de ventilatieschuiven aan te passen creëer je de perfecte luchtcirculatie. De Japanse barbecue is bovendien perfect voor gebruik in de winter, omdat het geglazuurde keramiek ook beschermt tegen regen en sneeuw en dus weerbestendig is. Let wel, hij is open aan de bovenkant dus voor gebruik in tijden van regen en winter weer verstandig om te gebruiken onder een overkapping in de tuin.

Shichirin en binchotan houtskool

Of je nu gebruikt maakt van de Japanse tafelgrill in combinatie met het rooster, de teppanyaki of de yakitori bars; de Shichirin komt het beste tot haar recht met Binchotan houtskool. Juist met dit product kun je een gigantisch verschil maken in precisie van garing. Zeg nooit zomaar houtskool tegen Binchotan. Traditioneel wordt Binchotan gebruikt in een Shichirin. Deze bijzondere houtskool (ook wel witte houtskool genoemd) is een uniek houtskoolproduct dat zijn oorsprong vind in Japan. Binchotan is een van de beste natuurlijke brandstoffen ter wereld. Deze speciale Premium houtskool bereikt een temperatuur tot wel 1000 – 1200 °C en heeft gemiddeld een koolstofpercentage van 95 – 98%.  Het wordt nog steeds met de hand gemaakt van houtsoorten zoals Lychee, Maitiew, Konia of Eucalyptus. Dit proces duurt meer dan 9 dagen en het resultaat is een Premium houtskool met een keramiekachtige structuur. Eenmaal ontstoken, brandt het extreem lang en ontwikkelt er weinig geur en as.

Door de extreem hoge kooktemperatuur die de houtskool bereikt, behaal je optimale resultaten waarbij het eten vanbinnen heerlijk sappig blijft. Een kleine hoeveelheid Binchotan is voldoende om de Binchotan grill urenlang te laten werken. Binchotan is zo hard als ijzer en verkruimelt niet. De interne structuur lijkt op een doolhof van verbonden poriën met een oppervlakte van elk 250 m² per gram. In de Japanse keuken versterkt Binchotan het aroma en de smaak van het eten.

Om Binchotan te laten branden kun je het beste eerst een zachter houtskoolbed met bijvoorbeeld Acacia houtskool laten branden. De Binchotan leg je vervolgens diagonaal op het hete houtskoolbed. Zo krijg je Binchotan gemakkelijk aan. Ook is het mogelijk Binchotan met een gasbrander aan te steken, hierbij moet je rekenen op ongeveer 15 minuten branden.

Naast Binchotan zijn ook BBQ Flavour Briketten Koko-Quick en BBQ Flavour Briketten Hexagon ideaal voor gebruik in de Shichirin.