Rib-Eye

 

De Rib-Eye

Rib-eye of rib-eye steak is rundvlees afkomstig van de rib van een rund, maar zonder het bot.

Het wordt gezien als een soort biefstuk, maar het vlees is gemarmerd met vet. Soms bevat een rib-eye een relatief groot stuk vet. Dit aanwezige vet geeft een volle smaak af.

Het vlees van de kern van de ribbenkast zonder vleeskappen is de rib-eye. Met kappen is het een cote de boeuf. Een Tomahawk is hetzelfde als een rib-eye maar dan met een lang stuk bot eraan. De cowboy steak is hetzelfde als een rib-eye waarbij de rib niet uit het vlees gesneden wordt.

Bereiding

Bij hun - Bavette

Temperatuur

Haal het vlees uit de vacuüm verpakking en laat het vlees minimaal een half uur van te voren op kamertemperatuur komen.

Bewerking

Afhankelijk van de manier waarop in de slachterij het vlees gesneden is heeft de Entrecote een dunner of dikker stuk vet aan de rand zitten. Geheel naar persoonlijke voorkeur kan dit stuk vet vooraf voor het grootste deel verwijderd worden of gewoon mee gebakken worden voor een extra stukje smaak aan het vlees.

Snij het vlees in stukken van goed 2 vingers breed (ong. 200 gram).

Pure beleving

De pure smaak van het vlees is goed te ervaren door het vlees simpel te kruiden met wat peper en zout.

Zorg ervoor dat de pan goed heet is. Met een klein beetje zonnebloem olie beide kanten aanbraden en daarna een flinke schep roomboter of botergoud in de pan doen. Per kant ca. 3 minuten braden en telkens de boter/olie met een lepel over het vlees gieten.

Hou regelmatig de garing van het vlees in de gaten door met de vleestang of vleespincet de veerbaarheid van het vlees te voelen.