Iberico
Hamburgers

 

Iberico
hamburgers

Een Iberico hamburger is een hamburger van het smaakvolle Spaanse Iberico varken. Een hamburger van mooi varkensvlees is al lekker sappig, maar vanwege het intramusculaire vet waar het Ibérico varken om bekend staat, is een Ibérico burger echt een klasse apart. 

Iberico varkens zijn afkomstig uit het zuiden van Spanje en is één van de meest smaakvolle scharrelrassen ter wereld. Iberico varkens leven buiten en eten grassen, kruiden, wortels en soms olijven. In de gortdroge zomertijd worden ze bijgevoerd met graan, maar in de herfst, als de eikels van de kurk- en steeneiken uit de omgeving vallen doen de varkens zich er tegoed aan. Juist die eikels geven Iberico vlees die karakteristieke nootachtige smaak. In die periode eten de Iberico varkens kilo’s eikels per dag, waardoor ze in korte tijd groeien tot een indrukwekkende 160 – 180 kilo.

De marmering van Ibérico vlees is een klasse apart van dat van andere varkenssoorten. Niet voor niets wordt het Ibérico ras ook wel de ‘Wagyu’ onder de varkens genoemd.
De naam Ibérico wordt bovendien beschermd door een wettelijk keurmerk en mag niet zomaar worden gebruikt. Dit wordt gedaan om de zuiverheid van het ras te behouden, en om kwaliteit, eerlijkheid en dierenwelzijn te garanderen.