Entrecote 

De Entrecote

Entrecote is een premium gesneden stuk rundvlees van de dunne lende en heeft meestal een stevige vetrand.

Entrecote betekent letterlijk vertaald “tussen de ribben”en werd traditioneel dan ook gesneden uit het ribgedeelte tussen de voorste en achterste deel van de rug van het rund. In Nederland snijden we de entrecote van het achterste deel, de dunne lende.

Wat we in Nederland Entrecote noemen wordt in Frankrijk “Faux Filet”genoemd.

Bereiding

Entrecote

Temperatuur

Haal het vlees uit de vacuüm verpakking en laat het vlees minimaal een half uur van te voren op kamertemperatuur komen.

Bewerking

Afhankelijk van de manier waarop in de slachterij het vlees gesneden is heeft de Entrecote een dunner of dikker stuk vet aan de rand zitten. Geheel naar persoonlijke voorkeur kan dit stuk vet vooraf voor het grootste deel verwijderd worden of gewoon mee gebakken worden voor een extra stukje smaak aan het vlees.

Snij het vlees in stukken van goed 2 vingers breed (ong. 200 gram).

Het stuk vet kan in blokjes gesneden worden en op gebakken worden als ouderwetse kaantjes.

Pure beleving

De pure smaak van het vlees is goed te ervaren door het vlees simpel te kruiden met wat peper en zout.

Zorg ervoor dat de pan goed heet is. Met een klein beetje zonnebloem olie beide kanten aanbraden en daarna een flinke schep roomboter of botergoud in de pan doen. Per kant ca. 3 minuten braden en telkens de boter/olie met een lepel over het vlees gieten.

Hou regelmatig de garing van het vlees in de gaten door met de vleestang of vleespincet de veerbaarheid van het vlees te voelen.  

Recepten

Entrecote
Entrecote met asperges, tomaatjes en aardappelpuree

Entrecote met asperges, tomaatjes en aardappelpuree

Entrecote met asperges, tomaatjes en aardappelpuree Top kwaliteit entrecote met asperges uit de oven, gepofte tomaatjes aan de tak en een aardappelpuree met gepofte knoflook, pecorino en zwarte peper 2 stuks entrecote1 bol knoflook12 stuks groene asperges250 gram...

Lees meer
Entrecote a la Bordelaise

Entrecote a la Bordelaise

Entrecote a la Bordelaise Overheerlijke entrecote met een super lekkere wijnsaus 2 stuks entrecote3 stuks sjalotten100 gram gerookte spekblokjes4 eetlepels olijfolie3 dl volle rode wijn10 cl kalfsfond2 el afgestreken bindmiddel2 takjes verse tijmversgemalen peper Laat...

Lees meer