Bavette

 

De Bavette

Bavette werd, zeker vroeger, voor consumenten niet mals genoeg geacht en daarom verwerkt tot gehakt of stoofvlees, in vergelijking met vleessoorten als biefstuk. Tegenwoordig is het als aparte vleessoort verkrijgbaar en zeker door het optimale dieet en leefomgeving van de runderen is dit type vlees inmiddels bijna zo mals als een biefstuk en kan het bijna rauw gegeten worden. Rauw is het een perfect stuk vlees voor steak tartare. Mooie structuur, zacht en volle smaak, alles in zich hebben voor een karakteristieke steak tartare.

Door kenners en liefhebbers van het ouderwets goed stuk vlees wordt het als een delicatesse gezien vanwege de volle smaak en structuur.

Bereiding

Bij hun - Bavette

Temperatuur

Haal het vlees uit de vacuüm verpakking en laat het vlees minimaal een half uur van te voren op kamertemperatuur komen.

Bewerking

Essentieel bij bavette is dat je het vlees dwars op de draad in stukken snijdt.

Op het moment dat je met de draad mee zou snijden wordt het vlees taai .

Pure beleving

De pure smaak van het vlees is goed te ervaren door het vlees simpel te kruiden met wat peper en zout.

Zorg ervoor dat de pan goed heet is. Met een klein beetje zonnebloem olie beide kanten aanbraden en daarna een flinke schep roomboter of botergoud in de pan doen. Per kant ca. 3 minuten braden en telkens de boter/olie met een lepel over het vlees gieten.

Hou regelmatig de garing van het vlees in de gaten door met de vleestang of vleespincet de veerbaarheid van het vlees te voelen.